01/12/2010 Vojta Dyk je Tracy – aneb nová audiokniha Tracyho tygr

Praha, 1. prosince 2010

Vojta Dyk je Tracy – aneb nová audiokniha Tracyho tygr

Vydavatelství audioknih Tympanum připravilo dramatizovanou četbu klasické novely amerického autora Williama Saroyana - Tracyho tygr. V režii Jana Jiráně ji namluvili na 2CD známí čeští herci: Vojtěch Dyk, Martha Issová, Arnošt Goldflam, Ivan Trojan, Josef Abrhám, Lukáš Hlavica a další.

Slavnostní křest audioknihy proběhne v úterý 7. 12. 2010 od 17h v Café Amandine, Na Moráni 17, kde za účasti Vojty Dyka, Arnošta Goldflama a dalších spoluautorů představíme novou audioknihu i výsledky soutěže pořádané u příležitosti vydání audioknihy s názvem – POŠLI TYGRA. Více o soutěži najdete ZDE

William Saroyan (1908 – 1981) je spisovatelem, jehož knihy se obvykle najdou v každé rodinné knihovně. Jako autor více než sedmi desítek titulů spolehlivě vyplní samostatnou maturitní otázku.

Se Saroyanem, původem Arménem, jehož rodina přišla do Kalifornie na počátku 20. století, se pojí silná témata přistěhovalectví, sociální izolace, viděná však optikou stále hravého klučiny, jenž se navzdory trpkým zkušenostem v mládí, nenechal nikdy připravit o fantazii, nadhled a víru v člověka. Autor se celý svůj život netajil svým pohrdáním k materiálním hodnotám a pozemskému úspěchu. Do světa literatury vstoupil William Saroyan souborem povídek Odvážný muž na létající hrazdě, proslavila ho divadelní hra Čas tvého života, za níž v roce 1940 obdržel Pulitzerovu cenu. Tu ovšem odmítl. Mezi Saroyanovy další známé tituly patří i Jmenuji se Aram, Lidská komedie nebo Tati, tobě přeskočilo. Tracyho tygr (1951) je patrně jeho nejslavnější povídkou či novelou, která na malém prostoru předestírá pro autora typické úvahy o člověku.

Tygr dospívajícího Thomase Tracyho, nebo také černý panter, je především symbolem. V duchu anglického básníka Williama Blakea (1757 –1827), autora nejslavnější básně o tygrovi, jde o symbol energie, síly, tvořivosti, lásky, který každý hledá a může i najít, pokud ho najít chce. Knížka je příběhem o lásce, pohádkou pro dospělé, kteří se nebojí hýčkat v sobě mladistvého ducha.

Tento hravý, poetický text se ukázal být ideální látkou pro audioknihu. Je totiž plný fantazie. A mluvené slovo dává vždy literární fantazii nová křídla. Jde o další dimenzi, nový způsob komunikace s posluchačem/„čtenářem“ audiotextu. Audiokniha předpokládá velké soustředění na straně svého posluchače. O tuto koncentraci však oproti jiným médiím musí velmi usilovat. Proto je vždy u audioknih tolik důležitý nejen námět, ale také režie a výběr herců, již do jisté míry neurčitému textu vdechují život a dávají mu tvar. Díky dramatizované podobě, kterou své audioknize dalo vydavatelství Tympanum spolu s režisérem Janem Jiráněm, je příběh skutečně živoucím textem.

V hlavní roli Thomase Tracyho se představil Vojtěch Dyk, jeho lásku Lauru ztvárnila Martha Issová. V dalších rolích zazní hlasy Lukáše Hlavici (vypravěč), Arnošta Goldflama (Pingitzer), Ivana Trojana (Huzinga), Josefa Abrháma (Blyth), Ilji Racka (Seyfang), Jiřího Lábuse (Valora), Josefa Satoranského (Nimmo), Jiřího Schmitzera (Scatter). Na konci druhého CD najdou posluchači doslov profesora Martina Hilského, více než zasvěceného znalce americké literatury. Obálku ilustroval výtvarník Jiří Šalamoun.

Audiokniha Tracyho tygr je chválou hry a fantazie a jako taková se hodí do rukou každého teenagera. Ocení ji však všichni, kdo se nebojí odrazit se čas od času od pevné půdy. Vždyť láska a hra nejsou pouze výsadou mladých.

Vydavatelství Tympanum před vánoci 2010 vydává také tyto tituly:

Nebe pod Berlínem – Jaroslav Rudiš – čte Jaroslav Rudiš, hudba U-Bahn (koprodukce Labyrint)
Dívka s jizvou – Arnošt Lustig – čte Viktor Preiss (koprodukce Mladá fronta)
Dýchací metoda – Stephen King – čte Petr Pelzer
Čarodějův učeň – Otfried Preußler – čte Lukáš Hlavica
Poslední promítač ze Sudet – Dalibor Funda – čte Jiří Lábus
Základy mužského šovinismu – Josef Hausmann – čte Josef Hausmann

Další informace:
Karel Černošek, jednatel, tel: 777 622 109, email: cernosek@tympanum.cz  cernosek@tympanum.cz
  Vce o vydavatelství na www.tympanum.cz

Pro editory:

1. Vydavatelství audioknih TYMPANUM

Specializuje se na výrobu a prodej audioknih, převážně v nezkrácené podobě. Vydává světovou i českou beletrii, audioknihy pro děti a detektivky, na jejichž tvorbě spolupracuje s předními českými herci, režiséry a hudebníky.

Audioknihy vycházejí vstříc i zrakově postiženým osobám, neboť jsou opatřeny popisem v brailově písmu - jak na obalu, tak na samotných CD.

Pro propagaci audioknih v knihkupectvích vzniknul projekt poslechových stání s názvem VOX-BOX, který ve vybraných knihkupectvích umožňuje zákazníkům poslechnout si ukázky z audioknih. Poslechová stání jsou v současné době nainstalována např. v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí nebo v Knihkupectví Frič v Liberci.

- konec tiskové zprávy -

Hledání